Kıdem Tazminatı Tavanı Temmuz 2019
Kıdem tazminatı miktarı, kanunen “işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında” şeklinde öngörülmüştür. Ancak kıdem tazminatı için tavan uygulaması bulunmaktadır. Yazımızda kıdem tazminatı tavanı Temmuz 2019 ‘da ne kadar sorusunun cevabını vereceğiz.
Kıdem Tazminatı Tavanı Temmuz 2019'da Ne Oldu ?
1 Temmuz 2019 kıdem tazminatı tavanı 6.379,86 TL olarak belirlendi.
T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 27998389-010.06.02-205248 sayılı Mali ve Sosyal Haklar Genelgesinin 4. maddesi uyarınca 01/07/2019 tarihinden itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavanı 6.379,86 TL’dir.
İş kanunun 14. maddesinin 9. fıkrasına göre kıdem tazminatı işçinin son ücretinden hesaplanır. Bu ücret iş hukuku öğretisinde ve uygulamada da kabul edildiği gibi işçinin geniş anlamda (giydirilmiş) brüt ücretidir. Öncelikle, sigorta primi, vergi, sendika aidatı gibi kesintiler yapılmaksızın işçinin son brüt ücreti belirlenir. Ardından bu (temel) ücrete ek olarak, işçiye yasayla, sözleşmeyle ya da uygulama neticesinde devamlı nitelik taşıyan ücret ekleri, sosyal yardımlar (yemek, servis yardımı) gibi ödemeler eklenerek giydirilmiş brüt ücret bulunur. Kıdem tazminatı hesaplanırken esas alınacak ücret, giydirilmiş brüt ücrettir. Ancak işçinin giydirilmiş brüt ücreti, kıdem tazminatı tavanın aşıyorsa; kıdem tazminatı tavanı dikkate alınarak hesaplama yapılmalıdır. Bu uygulamanın sebebi ise kamu düzeni olarak ortaya çıkmaktadır. Bu noktada 01.07.2019- 31.12.2019 tarihleri için belirlenen tavan ücret 6.379,86 TL’dir. Yani işçinin giydirilmiş brüt ücreti yüksek olsa bile kıdem tazminatı tavanı göz önüne alındığında bir senelik kıdem en fazla 6.379,86 TL olabilecektir.
Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır ?
Kıdem tazminatının hesaplanması için öncelikle kıdem tazminatına hak kazanılıp kazanılmadığının belirlenmesi gerekmektedir. Yürürlükte olan 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14' üncü maddesine göre, 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde çalışanlar işverenlerinden kıdem tazminatı alabilir.
- İşverenin haklı bir sebep olmadan işten çıkartması
- İşçinin haklı bir sebeple işi bırakması
- Erkek çalışanların askerlik için işi bırakması
- Emekli olmak amacıyla işçinin işi bırakması
- Emeklilikle ilgili diğer şartları tamamlayıp, emeklilik yaşını evinde beklemek amacıyla işçinin işi bırakması
- Kadın işçinin evlendikten sonraki bir yıl içinde işi bırakması
- İşçinin ölmesi
Dilerseniz kıdem tazminatı hesaplanması konulu makalemizi de okuyarak hesaplama esasları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.