Maaş Ücreti Nasıl Hesaplanır?
İş sözleşmelerinin temelinde işçinin iş görme borcu karşılığında, işverenin ücret ödeme borcu yer almaktadır.Ülkemizde yazılı sözleşmelerin yapılmaması veya ücret kısmının boş bırakılarak işçiye imzalatılması, ücretin asgari ücret kısmının bankaya yatırılıp kalanın elden ödenmesi gibi çok sayıda uygulama bulunmaktadır. Bu nedenle ücret alacağı nasıl hesaplanır sorusu da gündeme gelmektedir. İşbu sözleşmede, işçinin bilinen son ücretinden önceki ücretlerin belirli oranlarla hesaplanması ve fazla mesai, hafta tatili, Ubgt gibi ücret alacaklarının belirlenmesi çok kolay bir hal almaktadır.
İş Kanunu uyarınca ücret, en geç ayda bir ödenir. İş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile ödeme süresi bir haftaya kadar indirilebilir.İş sözleşmelerinin sona ermesinde, işçinin ücreti ile sözleşme ve Kanundan doğan para ile ölçülmesi mümkün menfaatlerinin tam olarak ödenmesi zorunludur. İşçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez veya başkasına devir ve temlik olunamaz.
Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Bu işçilerin bu nedenle iş akitleri çalışmadıkları için feshedilemez ve yerine yeni işçi alınamaz, bu işler başkalarına yaptırılamaz.
İşverenin işçilerine ücret ve diğer hakları konusunda ayrımcılık yapmaması gerekmektedir. İş ilişkisinde veya sona ermesinde yukarıdaki fıkra hükümlerine aykırı davranıldığında işçi, dört aya kadar ücreti tutarındaki uygun bir tazminattan başka yoksun bırakıldığı haklarını da talep edebilir.Aynı veya eşit değerde bir iş için cinsiyet nedeniyle daha düşük ücret kararlaştırılamaz.İşçinin cinsiyeti nedeniyle özel koruyucu hükümlerin uygulanması, daha düşük bir ücretin uygulanmasını haklı kılmaz.
İş Kanunu, bir yıl ve daha fazla süreli iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılmasını zorunlu kılmıştır. Yazılı sözleşme yapılmayan hallerde işveren işçiye en geç iki ay içinde genel ve özel çalışma koşullarını, günlük ya da haftalık çalışma süresini, temel ücreti ve varsa ücret eklerini, ücret ödeme dönemini, süresi belirli ise sözleşmenin süresini, fesih halinde tarafların uymak zorunda oldukları hükümleri gösteren yazılı bir belge vermekle yükümlüdür.
Yine işveren işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir Ücret Pusulası vermek zorundadır. Anılan pusulada ödemenin günü ve ilişkin olduğu dönem ile fazla çalışma, hafta tatili, bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her çeşit eklemeler tutarının ve vergi, sigorta primi, avans mahsubu, nafaka ve icra gibi her çeşit kesintilerin ayrı ayrı gösterilmesi gerekir.
İş sözleşmesi ile çalışan ve bu Kanunun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçinin ekonomik ve sosyal durumlarının düzenlenmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca Asgari Ücret Tespit Komisyonu aracılığı ile ücretlerin asgari sınırları en geç iki yılda bir belirlenir. 2019 yılı için Asgari Ücret brüt (aylık) 2.558,00TL; Net 2.020,59TL olarak belirlenmiş olup, bu veriler Programımıza işlenmiştir. Programımızda her yıl gerekli güncellemeler de yapılacaktır.
Maaş Ücreti Hesaplaması Nasıl Yapılır?
YOUTUBE