İhbar Tazminatı Hesaplaması

Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin haklı bir neden olmadan feshinden önce durumun belirli bir süre öncesinde diğer tarafa bildirilmesi gerekmektedir. Kanunda belirtilen bildirim(ihbar) sürelerine uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır. İhbar tazminatı hesaplaması yapılmalı ve bu meblağ bildirim süresine uymayan taraftan talep edilmelidir.Görüldüğü üzere ihbar tazminatı, kanundaki sürelere uyulmaması durumunda hem işçi hem de işveren bakımından ortaya çıkabilecek bir tazminattır. Bir başka ifadeyle, İşveren kanunda belirtilen bildirim süresinden önce işçinin sözleşmesini haklı bir sebebe dayanmaksızın feshederse, ihbar tazminatını işçiye ödemekle mükellef hale gelir. Yine aynı şekilde işçi kanunda belirtilmiş olan sürelere uymadan sözleşmesi haklı bir neden olmaksızın feshederse ihbar tazminatını işverene ödemekle mükellef hale gelir.

İhbar Tazminatı Hesaplama Esasları Nelerdir ?

4857 sayılı İş Kanunu madde 17’de ihbar süreleri ve tazminatı düzenlenmektedir. Buna göre iş sözleşmeleri;

  • İşi altı aydan az sürmüş olan işçi bakımından, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra, 
  • İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi bakımından, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra, 
  • İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi bakımından, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,
  • İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi bakımından, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra,
Feshedilmiş kabul edilir.Bu süreler asgari sürelerdir ve sözleşmeler ile tarafların anlaşması sonucu artırılması mümkündür. Yukarıda belirtilen bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemekle mükelleftir. İşveren bildirim süresine ait ücreti peşin ödemek suretiyle iş sözleşmesini söz konusu süreleri beklemeksizin feshedebilir. Buna peşin ödemeli fesih adı verilir.

İhbar Tazminatı Hesaplanırken Ücrete Hangi Ödemeler Dahil Edilir ?

İhbar tazminatı hesaplama işlemleri sırasında esas alınacak ücret, geniş anlamda ücrettir. Bu tazminatın belirlenmesinde brüt ücrete ek olarak ücret ekleri, sosyal yardımlar gibi ödemeler de hesaba katılır. Bu nedenle, parayla ölçülebilir yemek, sağlık, giyim, yakacak, konut, ikramiye, prim, çocuk yardımı gibi yardımlar ihbar tazminatında hesaba katılır. Önemle belirtiriz ki; Kıdem tazminatı hesaplaması işlemlerinden farklı olarak ihbar tazminatı hesaplamasında tavan sınırı bulunmamaktadır. Dilerseniz yıllık ücretli izin hesaplama konulu makalemizi de okuyarak hesaplama esasları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Masaüstü Görünümüne Geç
Paylaş