Ulusal Bayram Ve Genel Tatil Ücreti (UBGT) Nasıl Hesaplanır

2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller hakkındaki Kanun ve 4857 sayılı İş Kanunda, Ulusal bayram ve genel tatil günlerinin hangileri olduğu ve bunların ücretleri düzenlenmiştir.  Programımızda da yıllık hesaplamalar yanında Word olarak o yılın ulusal bayram ve tatil günlerinin (UBGT) hangileri olduğu ve takvimde hangi günlere denk geldiği ayrıntılı olarak belirtilmektedir.

Ulusal Bayram Ve Genel Tatil Günleri Hangileridir ?

Ulusal Bayram GünleriCumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü Ulusal Bayramdır. Bu bayram, 28 Ekim günü 13.00’ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder. 1,5 gündür.Genel Tatil Günleri

    1. Resmi Bayram günleri:
    2. a) 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 1 gündür.b) 19 Mayıs günü Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, 1 gündür. c) 30 Ağustos günü Zafer Bayramı;1 gündür.
    3. Dini bayram günleri:
    4. a)Ramazan Bayramı; Arefe günü saat 13.00'ten itibaren 3,5 gündür.b)Kurban Bayramı; Arefe günü saat 13.00'ten itibaren 4,5 gündür.
    5. 1 Ocak günü yılbaşı tatili,
    6. 1 Mayıs günü Emek ve Dayanışma Günü
    7. 15 Temmuz günü Demokrasi ve Milli Birlik Günü

UBGT Alacağı Hesaplama

Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir.  

4857 sayılı kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir. 

Ödenmemiş ulusal bayram ve genel tatil ücretleri nasıl hesaplanır sorusunun cevabı bulunurken, hesaplamaların işçinin son ücreti üzerinden değil, çalışmanın gerçekleştiği dönemdeki ücreti esas alınarak yapılması gerekmektedir.

Doktrinde genel olarak; hafta tatili günü ile ulusal bayram ve genel tatil günlerinden birinin aynı güne denk gelmesi durumunda, işçi çalışmadıysa işçinin yalnız bir günlük ücrete hak kazanacağı belirtilmektedir. 

Masaüstü Görünümüne Geç
Paylaş